Sabaha çıkmaz' denen alzheimer hastası sevgiyle normale döndü

Fotoğraf sanatçısı Denizlili Arzu Sandal, alzheimer hastalığına yakalanan ve doktorların ?Sabaha çıkmaz? dediği 92 yaşındaki anneannesini, sevgiyle bakarak normale döndüğünü söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Kasım 2012 17:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Alzheimer Derneği Denizli Şube Başkan Yardımcısı Dr. Sultan Çağrıcı, alzheimer etkinlikleri hakkında bilgi vermek için Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde Arzu Sandal'la birlikte basın toplantısı düzenledi. Alzheimerin dünyada hızla artan bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Çağrıcı, ?Dünyada şu anda 35 milyon alzheimer hastası bulunuyor. 2050 yılında 115,4 milyona ulaşacağı zannediliyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye, 2050 yılında dünyada en fazla alzheimer hastası olacak dört ülkeden birisi durumunda. Bu sebeple devlet, bu hastalar için Nazilli Belediyesi'nin yaptığı gibi çeşitli bakımevleri kurmaya başlamalıdır.? dedi.

?ALZHEİMER OLMAMAK İÇİN ÖĞRENME ÖMÜR BOYU SÜRMELİ'

Alzheimer olmamak için kendi uğraşı alanı dışında farklı alanlarda öğrenime devam edilmesi gerektiğini belirten Çağrıcı, ?Kişi fen bilimleri konusunda eğitim aldıysa sosyal bilimlere yönelmeli, bir dil öğrenmeye çalışmalı, düzenli spor yapmalı, sosyal aktivitelere katılmalıdır. Eve her gün aynı yoldan değil, farklı yollardan gitmesi bile faydalıdır. Öğrenmeyi yaş ilerledi diye bırakmamalı, ömür boyu sürdürmelidir. İdealleri olmalı, gerçekleştirmek için çaba sarf etmelidir.? diye konuştu.

SEVGİYLE BAKIM, NORMALE DÖNDÜRDÜ

Toplantıya katılan Sandal da anneanesi Saime Emre'nin rahatsızlığının 10 yıl önce başladığını, son iki yılda iyice arttığını anlattı. İki yıl önce hastaneye götürdükleri anneannesinin, sevgi ve özenle bakılarak normal hayatına döndüğünü dile getirdi. Arzu Sandal, şunları kaydetti: "İki yıl önce hastanede, ?Sabaha çıkmaz. Yakınlarına haber verin, hazırlıklı olun.' dediler. Evinde vefat etsin diye götürdüm. Kendisi yemeyi içmeyi unutmuş, adeta bir ceset haline gelmişti. Evde özveri ve sevgiyle bakarak su içmeyi, yemek yemeyi, yürümeyi, hattâ gülmeyi tekrar öğrettik. Ona resimler yaptırdım. Zamanla geçmişini hatırlamaya başladı.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber